Gaziantep Horlama Ve Uyku Apnesi Tedavisi
Kaliteli bir uyku bireyin tüm yaşam kalitesini etkileyen, çok önemli bir faktördür. Uyku ile ilgili yaşanan problemler, bireyin konsantrasyon gerektiren örneğin ders çalışmak, araç kullanmak gibi bir çok durumu olumsuz etkiler. Horlama uyku esnasında yumuşak damak bölgesinde nefes alıp verirken meydana gelen anormal sestir.
Bir çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Uyku apnesi ise uyurken nefesin belli bir süre durması anlamına gelmektedir. Dünyada gözlemlenen başlıca uyku problemlerinden birisidir. Sınıflandırmak gerekirse santral, obstrüktif (tıkayıcı) ve her iki durumun da birlikte görüldüğü karma tip olmak üzere üç çeşit uyku apnesi bulunmaktadır.
Santral tipinde, beyinde uyku esnasında nefes alıp vermeyi denetleyen merkezde bir problemin olması söz konusudur. Tıkayıcı tipinde havayolunu tıkayan, kısıtlayan bir durum vardır. Karma tip ise her iki durumunda birlikte görüldüğü uyku apnesi çeşididir. Uyku apnesine sebebiyet veren faktörleri sıralayacak olursak;
- Kilo artışı
- Madde bağımlılığı
- İlaç kullanımı
- Geniz eti büyümesi
- Allerji, faranjit vs gibi solunum yolu hastalıkları örnek gösterilebilir.
Kilo artışı en kayda değer bulgudur. Yağlı bir boyun dokusu yatar pozisyonda iken hava yolunu daraltıcı etki gösterir. Uyku apnesinin belirtileri arasında konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik hali, araç kullanırken veya ders dinlerken uykuya dalma isteği, sabah kalkınca kuru dil ve ağız, baş ağrısı, gündüz uyuma isteğinde artış sayılabilir.
Uyku apnesi tanısı laboratuvar tetkikleriyle, uyku laboratuvarında hastanın uyuması ve apne sayılarının ve sürelerinin tespit edilmesi ile konulur. Tedavi olarak etkenin ortadan kaldırılması yani kilo vermek, alkol veya diğer yabancı madde kullanımını ortadan kaldırmak, dengeli ve düzenli beslenmek gibi öneriler sıralanabilir. Ayrıca havayolunun genişletilmesini sağlayan ağız içi aparatlarda hastanın horlama ve/veya uyku apnesi şikayetini azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.
Gaziantep Ortodonti Kliniği