Dişler çiğneme için dizayn edilmiş, besinlerin parçalanarak ve öğütülerek sindirim sistemine dahil olmasını sağlayan sindirim sistemi organlarıdır. Dişler, kaybı sonucunda, bireyin yaşama kalitesini olumsuz etkileyen sindirim işleminin başladığı yapılardır.
Çiğneme işlemi dişlerin birbirlerine teması ile ortaya çıkan besinlerin parçalanması işlemidir. Dişler sadece çiğneme işleminde birbirleri ile temas etmesi gereken yapılardır. Çiğneme işlemi istemli (bilinçli) olarak gerçekleştirilen bir eylemdir. Bir insan günde en fazla 45-55 dakika kadar çiğneme işlemi gerçekleştirir. Daha fazla diş teması dişlerde aşınmalara, dişetinde çekilmelere, dişleri destekleyen kemik yapıda yıkıma, dolayısıyla diş kaybına sebebiyet verebilir.
Günümüzde bireyler bilinçsiz bir şekilde gün içinde ve/veya uyurken diş sıkma ya da diş gıcırdatma yababilirler. Bireyin diş sıktığını anlamak için kendisine ve/veya birlikte yaşadığı kişilere sorular sorulabilir. Birlikte uyuduğu kişiye, uyku esnasında dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığı sorulabilir. Bazen birey bunu fark etmeyebilir.
Diş sıkma veya gıcırdatma kaslarda ağrı gibi semptom vermiyor ise birey bunun farkında olmayabilir. Bunu anlamanın en önemli yolu ise düzenli hekimi kontrolünden geçer. Dişlerde aşınmalar, yanak iç kısmında beyaz bir çizgi kaslarda birey tarafından hissedilmeyen fakat belli noktalarda basınca karşı duyarlılık, kaslarda belli noktalarda fıtıklaşma şeklinde şişlikler gibi birçok belirti bireyin diş sıktığına dair hekime önemli ipuçları verir.
Diş sıkan bireylerde bunun önüne geçmek için özel olarak hazırlanan diş sıkma plakları yada yaygın ismiyle gece plakları hazırlanabilir. Diş sıkma oldukça dikkate alınması ve titizlikle incelenmesi gereken, etkin olarak tedavi edilmesi gereken bir konudur. Bazen hastalar farkında olmayabilir; fakat düzenli kontrollerle hekimin gözünden kaçamayan bir konudur.
Gaziantep Ortodonti Kliniği